لایو پرسش و پاسخ آموزش خوانندگی و صداسازی

در این لایو اینستاگرامی سعی کرده ایم که به سوالات متداول شما در رابطه با آموزش خوانندگی و نحوه انجام تمرینات خوانندگی پاسخ دهیم و همچنین در مورد آموزش صداسازی و نکاتی که هنگام انجام تمرینات صداسازی باید در نظر داشته باشید را بررسی می کنیم.

اگر سوالی دارید که جواب آنرا در این لایو پیدا نکرده اید میتونید از طریق آیکن واتساپ پایین صفحه سوالات خودتون ارسال کنید.

تارهای صوتی که در گلو ما وجود دارد میتوانند خلط بیش از اندازه تولید کنند. مخاط برای تارای صوتی طبیعی است، اما زمانی که تارهای صوتی خشک باشند، یا به آن فشار آورده باشیم و یا تارهای صوتی التهاب داشته باشند. مثل زمانی که سرما خورده باشیم، یا زمانی که گلو خشک هست، یا زمانی که رفلاکس معده داشتیم، زمانی که هنگام خواندن به صدا فشار آورده باشیم، تارهای صوتی مخاط بیش از حد و چسبناک تولید می کنند. تولید خلط بیش از حد یک مکانیزم دفاعی برای تار های صوتی است.

تارهای صوتی با مخاط زنده اند. حالا وقتی که ما سرما میخوریم یا به تارهای صوتی  فشار می آوریم، طبیعت تار های صوتی این هست که خلط بیشتر تولید کنند برای این که از خودش محافظت کند.
برای بهبود این مساله باید آب زیاد مصرف بکنید و اگر به تارهای صوتی فشار آورده اید،  استراحت صوتی بدید تا اینکه صدا با حالت عادی برگردد. اگر رفلاکس معده دارید صبح ها رعایت بکنید و آب کافی مصرف کنید، تا از آسیب جلوگیری کنید.

یک علت این موضوع این است که وقتی شما آهنگی را میخوانید که صدای خواننده آن از لحاظ فیزیکی نزدیک به صدای شماست، راحت تر آن را میخوانید اما وقتی سراغ خوانندهای که از لحاظ فیزیکی نزدیک به شما نیستند می روید، هرچند آهنگ راحتی هم باشد اما خواندن آن آهنگ برای شما سخت تر است.

اکثر افراد فکر میکنن که باید بتونن همه آهنگ ها را بخوانند اما اینطور نیست. وقتی شما از خواننده ای می خوانید و متوجه می شوید که برایتان سخت است، به این معناست که یا فیزیک شما از آن خواننده دور است یا گامی که آن خواننده می خواند برای شما سخت هست و یا در حدی آموزش خوانندگی ندیده اید تا بتوانید آن قطعه را اجرا کنید.

در آخر اگر می بینید که اجرای آهنگی برایتان سخت است، آن را کنار بگذارید و سراغ آهنگ دیگری بروید. نیاز نیست تمام آهنگ های دنیا را بخوانید.

این یکی از پر تکرارترین سوالات آموزش خوانندگی هست پس اجازه دهید در این مبحث باید یک سری مفاهیم را به شما توضیح بدم:

برای مثال یک فوتبالیست و یک والیبالیست، فرض کنید که فوتبالیست پاپ میخواند و والیبالیست سنتی. هم والیبالیست و هم فوتبالیست هردو طبیعتا بندسازی کار میکنن. والیبالیست بدنسازی که کار می کند بیشتر روی سر شانه ها و قدرت دست تمرکز دارد اما فوتبالیست تمرینات بندسازی که کار میکند، بیشتر روی قدرت پاها تمرکز دارد.

امیدوارم که منظورم را متوجه شده باشید. پس هرکسی در هر رشته ای که میخواهد آواز بخواند، تمرینات صداسازی مثل بدنسازی برای شما عمل میکند. پس صداسازی رو مثل بندسازی ببنید که هر ورزشکاری در هر رشته ورزشی انجام میده، هرکسی در هر سبک آوازی نیاز به تمرینات صداسازی دارد.

راستش را بخواهید من راجع به صدای کسی نظر نمی دهم. یک تایمی خواستم که توی نظر سنجی نظرتون رو بدونم اما دیدم که خیلی ها بهشون بر میخوره. اگر هم که بخواهیم صدای خواننده ای رو تحلیل کنیم صرفا برای یادگیری هست، ولی خب یک سری افراد برای این که طرفدار یک سری از خواننده ها هستند ترجیج میدم که چیزی نگم و نظری ندهم. از نظر من چیزی که یک خواننده رو میسازه میتونه خیلی چیزا باشه، برای مثال:

شعر و ملودی، شخصیت، سبک، درک موسیقی و…خیلی فاکتور هایی هست برای انتخاب یک خواننده درجه یک و عالی.

در رابطه با گرم کردن صدا اگر صرفا بخوایم یک توضیح بدیم، یکی از تمرینات اینه که قبل از اینکه بخواهیم بخوانیم آب کافی مصرف کرده باشیم و بدنمان را گرم کنیم.

در ادامه شروع میکنیم با حروف ( آ , ای , او , ا ) کامل و واضح بیان میکنیم در محدوده صحبت کردن خودمان تکرار میکنیم و بعد میتونیم آروم به سمت بالا بریم. اگر هم پکیج آموزشی مارا دارید که با پیانو تمرین میکنید.

 

اهمیت گرم کردن صدا در صداسازی

خب همه ی خوانندگی استیج نیست، بخشی از خوانندگی میتونه استیج باشه. اگر هم که خانم هستید میتونید برای خانم ها اجرا داشته باشید. به نظر من خواننده بودن فقط استیج نیست، می توانید در استدیو تک آهنگ ضبط کنید و در جمع دوستان اجرا کنید. پیشنهادم اینه که چیزی که علاقه دارید رو دنبال کنید.

در سن بلوغ که قرار می گیرید، صدا در حال تغییر کردن هست واین تغییرات تا سن 17 ,18 سالگی به صورت خیلی سریع هست . برای خانم ها از 11 تا 15 سالگی تغییرات خیلی مشهود هست. بنابراین زیاد روی این موضوع حساس نباشید، چون حنجره در حال رشد و این حالت طبیعی است. پس در این تایم صدایتان را بپذیرید و با صدایی که دارید مدارا کنید. گام های بالا را نخوانید و فشار نیاورید تا اینکه این تایم بگذره و صداتون مرحله رشد سریع رو پشت سر بذاره. درخانم ها تغییرات کمتر هست و در آقایان رشد صدا زمان بیشتری میخواد.

بنابرین اگر در سن پایین هستید نگران نباشید. در سنین  بالا صدا کامل میشه پس مدارا کنید.

 

چگونگی حفظ سلامت صدا در دوران بلوغ

خب مشخص هست که مفهوم صداسازی را به خوبی متوجه نشده اید. مفهوم صداسازی یعنی: تمریناتی که شما بتوانید با آنها صدای خودتان را بهبود ببخشید و مکمل آوازی هست که شما میخوانید. یک سری افراد می گویند که صداسازی یعنی فرم خاصی از ساختن صدا و این اشتباه محض است. صداسازی مثل بندسازی که مکمل هر ورزشی هست مکمل آوازیست که میخوانید تا اینکه کیفیت صدا بهتر شود و عضلات آوازی تون  تقویت بشود. بنابراین اگر تقلید میکنید، اصلا به معنای صداسازی نیست که بخواهد خوب باشد یا بد.

در ابتدا سعی بکنید تمرینات صداسازی را انجام بدهید و دائما از خواننده ها آهنگ نخوانید.از نکات مهم در آموزش خوانندگی این هستش که وقتی که صبح از خواب بیدار می شوید صدایتان را گرم بکنید (مواظب باشید که آب کافی مصرف کرده باشید) و با تمرینات صداسازی تمرین انجام بدهید قطعا تمرین که انجام میدهید صدای خودتان را میشنوید و دچار تقلید نمی شوید. بنابراین، پیشنهاد این است که ابتدا تمرین صداسازی انجام شود بعد از تمرین صداسازی پیشنهادم این هست که هفته ای یک آهنگ تمرین بکنید و  ازخواننده های مختلف بخوانید که لحن یک خواننده رو صدای شما نماند.

 

[ دوره پیشنهادی : دوره VIP صداسازی + تکنیک های طلایی ]

بله، ساز زدن قطعا برای آواز خواندن مفید هست. اما سعی بکنید که جداگانه این دو را ادامه بدید. یعنی هم ساز و هم آواز را با هم تمرین نکنید. به صورت جداگانه تمرین بکنید تا جایی که به یک تسلط نسبی روی هر کدام برسید.

صورت سوال اشتباه است. یک باور اشتباهی شکل گرفته است که وقتی در حال خواندن هستیم و نت های بالا را میخوانیم ، یعنی داریم سوپرانو می خوانیم. سوپرانو دسته بندی صدای خانم هاست، به زیرترین رنج و رنگ صدایی از لحاظ فیزیکی در خانم ها سوپرانو می گویند.

اینکه متوجه بشویم که یک فرد صدایش سوپرانو هست ممکن است چند سال طول بکشد. تکنیک باید کامل باشد، رشد حنجره باید کامل باشد تا بتوانیم تشخیص بدهیم که آن شخص چه رنگ صدایی دارد. بنابراین این صدای سوپرانو که در سوال مطرح هست همان صدای سر هست. پس این موضوع خیلی بستگی به این دارد که شما میخواهید چه سبکی بخوانید. اگر سبک مد نظر شما پاپ هست میتوانید به صورت تلفیقی این دو مورد(صدای سر و صدای سینه) را در کنار هم تقویت کنید.

بله، قطعا امکان پذیر هست. معمولا این سوال اکثر خانم هاست. اگر بخواهیم راهش را بگیم اینه که آموزش ببنید در همان کشوری که مدر نظر دارید. میتوانید خارج از کشور در دانشگاه تحصیل بکنید. در دانشگاه های آواز فعالیت تون رو شروع بکنید. این موضوع بستگی به زمان شما و یا بودجه شما دارد، اما به صورت کلی امکان پذیر است.

برای آموزش خوانندگی اگر بخواهیم کتاب خوبی برای آواز به شما معرفی بکنم، کتاب (لارا براونینگ هندرسون) هست که کتاب خوبی است. اسم کتاب هم ( تکنیک آواز ) است.

 

[ لینک کتاب در دیجی کالا : خرید کتاب تکنیک آواز ]

 

سوالات آموزش خوانندگی

این که شما شروع بکنید به خواندن با یک خواننده اصلا درست نیست. شما باید با تمرینات صداسازی شروع بکنید. البته ناگفته نماند که هرکسی که میخواهد شروع به آواز بخواند به این شکل شروع میکند، که این موضوع متاسفانه اشتباه است و مشکل خیلی ها هست. وقتی که میخواهید آهنگ بخوانید از خواننده های مختلف باشد که لحن یک خواننده روی صدای شما نماند. می توانید در دوره شرکت کنید، صداسازی کار کنید. قطعا این موضوع متفاوت هست و دیگر اسیر تقلید هم نمی شوید چون با پیانو تمرین می کنید و با آگاهی پیش می روید.

 

[ دوره پیشنهادی : دوره VIP صداسازی + تکنیک های طلایی ]

در ابتدا باید یک مقدار نت های پیانو رو بشناسید و با ساز پیانو آشنایی داشته باشید. میتوانید آموزش پیانو را در اینترنت ببنید و یاد بگیرید. بعد میتوانید متوجه محدوده صدایتان بشوید. راه دیگه این هست که یک سری اپلیکیشن ها هستن که محدوده صدایتان را از پایین ترین نت تا بالا ترین نت را برایتان نمایش می دهند.

کلاس های آنلاین در حال حاضر نداریم و فعلا ثبت نام انجام نمی شود. در حال حاضر دوره صداسازی هست که تمرینات به صورت منظم در اختیارتون قرار میگیره و با دوره هر روز می توانید تمرین کنید و صداتون رو بهبود ببخشید.

 

لینک دوره ها : 

[  دوره VIP صداسازی + تکنیک های طلایی ]

[  دوره صفر تا 1000 تنفس دیافراگمی ]

[ پکیج صداسازی شش ماه تمرین در منزل + تکنیک طلایی ]

[ درست کردن Onset و Offset در خوانندگی ]

زبان به خودی خود سفت نمی شود. وقتی که صحبت نکنیم خب مسلما زبان سفت نمیشود. چه چیزی باعث سفتی عضله زبان می شود؟

(اشتباه در تلفظ)

بجای اینکه برای درست تلفظ کردن زبان رو درست فرم بدهیم، با فشار به گلو این کار رو انجام میدیم. وقتی که به زبان فرم ندهیم رزونانس اصلا شکل نمیگرد. بخش زیادی از شکل گیری رزونانس بستگی داره به فرم درست زبان. فرم درست را اگر در زبان ایجاد بکنیم دیگر سفت نمی شود.

اگر که هرشب اجرا دارید ،قطعا زیاد است. اما زیاد بودن اجرا به خودی خود مهم نیست. در اصل باید بپرسیم، آیا بعد از اجرا صدایتان گرفته می شود یا خیر، بعد از اجرا صدایتان خشن یا گلویتان سفت می شود یا خیر. قطعا اگر این موارد بعد از اجرا در شما مشاهده شود به مرور زمان می بینید که حنجره به سمت آسیب پیش می رود. اما اگر بعد از هر اجرا راحتید و احساس گرفتگی و موارد بالا را ندارید، مشکلی به وجود نمی آید.

دلایل گرفتگی صدا و راهکار های رفع آن

ببنید وقتی شما تمرین انجام میدید و برای مدتی کنار بگذارید، وقتی که دوباره بخواهید شروع به تمرین کنید، یک مقدار حس میکنید که عضلات ضعیف شده اند. مثل بدنسازی که اگر بعد از مدتی دوباره بخواهید شروع کنید تا به حد مطلوب رسیدن و برگشتن به نقطه ای قبل کمی زمان می خواهد. چند روز تمرین رو ادامه بدید، آب زیاد مصرف کنید. جای نگرانی نیست بعد از چند روز تمرین حس می کنید که دوباره بهتر شده اید.

این مورد هم از پرتکرار ترین سوالات آموزش خوانندگی است ، در پاسخ به این سوال میتوانیم دو مورد را با هم بررسی بکنیم. ما باید ساپورت تنفسی داشته باشیم، یعنی کند کردن حرکت دیافراگم روبه بالا. هرکسی باید خودش بداند چقدر ساپورت تنفسی برای آهنگ مد نظر خود نیاز دارد. هرچقدر که به سمت نت های بالا می رویم باید ساپورت تنفسی بیشتر داشته باشیم. وقتی که به سمت نت های بالا می رویم باید هوای کمتری به سمت تارای صوتی بفرستیم.

مطلب دیگر اینکه آنست های شما در نت های بالا اشتباه است. یعنی شما وقتی که قصد دارید به نت های بالا برید در همان نقطه شروع هوای بیش از حدی را  ببین تارهای صوتی جاری می کنید. وقتی شروع شما هوا دار باشد، در ادامه کار هم نمیتوانید هوا صدا را کم بکنید چون نقطه شروع برای خواندن آواز خیلی مهم است. شما باید در رابطه با مباحث رزونانس هم بدانید. در بعضی موارد رزونانس درستی شکل نمی گیره.

[ دوره پیشنهادی: درست کردن Onset و Offset در خوانندگی ]

بله. هیچ ارتباطی به ساز گیتار ندارد. چه ساز می زنید و یا اصلا هیچ سازی نمی دانید، میتواند دروه رو تهیه کنید و با دوره تمرین کنید. داخل دوره پیانو نواخته میشه و شما همراه پیانو می خوانید.

صاف کردن صدا به این معناست که شما دارید به تارهای صوتی ضربه وارد می کنید.

کار درست این است که یک لیوان آب کنار دستتان باشد و از آب استفاده بکنید.

اینکه به صاف کردن صدا عادت بکنید قطعا و قطعا برای صدایتان مضر است و بیش از حد صاف کردن صدا باعث خستگی و یا آسیب به تارهای صوتی می شود.

[ مقاله مرتبط : تقویت تارهای صوتی ] 

 

آموزش رایگان خوانندگی

بهترین چیز که شما میتوانید مصرف بکنید آب است. معمولا هرچیزی که برای بدن مفید هست برای صدا هم مفید هست، اما نه اینکه برای مثال هرشب دمنوش خاصی مصرف بکنید به این امید که باعث بهتر شدن صدای شماست. یک خواننده باید 10 تا 12 لیوان در طول روز مصرف بکند و همین کافی است. البته نکات دیگه ای هم در سبک زندگی خواننده مهم هست.

ممکنه اولین دلیل این باشد که نمی تونید نفس بگیرید یا میتونه این باشه که نفس شما زود تخلیه می شود. اگر که نمیتوانید نفس بگیرید، یعنی نمیتوانید دم داشته باشید باید تمرین بکنید که بتوانید دم خوبی داشته باشید. دوره ای که تهیه کردیم برای آنست و آفست باعث میشه که شما بتوانید که به راحتی بین آهنگ نفس بگیرید و بتوانید کنترل بکنید. اگر صدایتان هوا دار باشد درستش میکند اگر هم که آنست هایتان خیلی سخت و بدون هوا باشه باز هم درست می کند.

[ دوره پیشنهادی: درست کردن Onset و Offset در خوانندگی ]

دندان خیلی در آواز تاثیر دارد. در رزونانس هم تاثیر دارد و با کشیدن دندان ها بخشی از رزونانس از دست میره. اگر که دهانتون بدون دندان باشد رزونانس تغییر پیدا میکند اما اگر منظورتون درست کردن دندان هاست، موردی نداره و میتونید انجام بدید.

اگر سوالی دارید که جواب آنرا در این لایو پیدا نکرده اید میتونید از طریق آیکن واتساپ پایین صفحه سوالات خودتون ارسال کنید.